A „mughal” perzsa szó a mogulokra, akik a történelem folyamán jelentősen elterjedtek a mai Pakisztán, Irán, Afganisztán, Bangladesh és India területén. A Mogul Birodalom, ahogy magyarul hívjuk, az indiai félsziget muszlim hatalmi képviselője volt 1526-tól egészen a XIX. századig – azaz Indiát több mint kétszáz éven át uralták.
A Mogul Birodalom fénykorát Jalaluddin Mohammad Akbar, azaz ismertebb nevén Nagy Akbar uralkodása idején élte, 1556-tól. Ez a fénykor Aurengzeb halálával végződött 1707-ben, bár maga a birodalom még százötven esztendővel tovább fennmaradt.
A mogulok híresek voltak a művészet és kultúra iránti szeretetükről. Uralkodásuk alatt az indiai művészet és építészet virágzott. Jahan Sah (1628-1658) építtette a Taj Mahal csodálatos épületét a felesége, Mumtaz Mahal halálakor.
Mint a művészet számos egyéb területét, a mogulok a gasztronómiát is jelentős mértékben befolyásolták kultúrájukkal. A mogul konyha bőven használ mindenféle mártásokat, gabonából készült „pulao”-kat, hústartalmú ételeket, mint például kebabot, húsgombócokat, vagy a rizsalapú „biryani”-t. Ők hozták be az indiai konyhába a grillezett húsokat, illetve a különböző gyümölcsöket és magokat, valamint diót, korábban ezek egyike sem volt szokás.
Ők vezették be az illatos fűszerek használatát is. A mogul ételek tulajdonképpen egyszerűek, a hozzájuk használt fűszerek könnyen beszerezhetőek. Az ízletes mártásoknak és a vajas alapú, általában csípős ételeknek köszönhetően a mogul konyha igen népszerű az ételkedvelők szemében.
A mogul konyhát számos országban sajátították el, mégis Pakisztánban vitték tökélyre, különösen a „Lahore”, az ételkedvelők véleménye szerint, így, immár „pakisztáni konyha” néven él tovább a hagyomány.

         

Mughal Empire was an islamic and persianate power of the Indian sub continent which began in 1526 and ended in the mid of 19th century ,so they ruled India for more than 200 years.
The classic period of Empire started with the accession of " Jalaluddin Mohammad Akber"better known as "Akbar the great", in 1556. It ended with the death of "Aurengzeb" in 1707, although the Empire continued for another 150 years.
Mughals were famous for their love to art and culture .Under them Indian art and architecture reached their zenith."Shah Jahan"(1627-1658)constructed the "Taj mahal" for the name of his wife (Mumtaz begum).
Like other aspects of art, Mughals also influenced the indian food and supported its evolution to great extent.
The mughal cusine is full of rich gravies,pullaos, and non vegetarian food like kebabs, biryanies ect. They invaded their stylish food habits such as grilled meat with the different varities of fruits and nuts . They introduced the new tradition of rice based pulaos and using fruits and nuts in the meat stews.
They introduce the nobel idea of using aromatic spices in cooking. Mughlai food is quite simple , the spices used in their preparation are easily accessible.
Due to the flavored sauces and butter based curries, mughlai dishes are very famous in food lovers.
Although the mughlai cusine is available in many parts of sub continent , but Pakistan is the best place for this royal cusine,specially the people of "Lahore"(food lovers) not only saved but also promote this heritage.so now it is known "pakistani cusine"